Baanbrekend historisch onderzoek naar de stem van de misdadiger in de publiciteit…

Kerngegevens van evenement De criminele autobiografie vanaf de zeventiende eeuw tot heden: van blauwboekje tot bestseller
Datum 21 oktober 2021
Tijd 17:30 -18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam

Over criminaliteit wordt al eeuwenlang veel geschreven, maar de stem van de hoofdrolspelers, de misdadigers, wordt weinig gehoord. In deze lezing wordt nagegaan hoe Nederlandse misdadigers over hun leven verteld hebben in autobiografische boeken, brochures en interviews. Het is de eerste studie over dit onderwerp, want hoewel buiten ons land de belangstelling voor de ‘criminal autobiography’ groeit is er ook daar nog geen overzicht verschenen.

In deze lezing wordt geschetst hoe vanaf 1600 de eerste biografieën van boeven verschenen. Een eeuw later zouden vervolgens de eerste criminele autobiografieën verschijnen. Hierbij ging het meestal om zogenoemde ‘blauwboekjes’ van een paar of hoogstens enkele tientallen bladzijden. Vanaf het begin van de negentiende eeuw gaan predikanten schrijven over de gevangen die ze in de cel bezoeken en laten hen aan het woord. Rond 1900 gingen journalisten interviews met misdadigers publiceren en optreden als ghostwriters voor criminele memoires. Vanaf 2000 groeit het aantal van dergelijke boeken gestaag en krijgen misdadigers ook op radio en televisie steeds vaker het woord. Ook strafadvocaten en misdaadjournalisten gingen memoires publiceren.

Deze ontwikkeling zal in een brede context worden geplaatst. Ter sprake komen verwante genres als de schelmenroman, roversverhalen, moordliederen en de detectiveroman. De invloed van de nieuwe wetenschap criminologie komt aan de orde, evenals de invloed van de huidige celebrity cultuur waarin veel misdadigers BN’ers zijn geworden.

Aanleiding voor deze lezing is het verschijnen deze maand van ‘De criminele autobiografie van 1600 tot heden’ van de hand van de spreker bij uitgeverij Panchaud.

Over de spreker

Rudolf Dekker studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op een proefschrift over oproeren in de 17de en 18de eeuw. Vervolgens doceerde hij geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij leidde een NWO-project dat resulteerde in een volledige inventarisatie van Nederlandse egodocumenten uit de periode 1500-1918 (www.egodocument.net). Met als uitgangspunt een achttiende-eeuws kinderdagboek schreven Rudolf Dekker en zijn collega historicus Arianne Baggerman De wondere wereld van Otto van Eck. Een cultuurgeschiedenis van de Bataafse Revolutie (Bert Bakker, 2009), bekroond met de Dr Wijnaendts Franckenprijs van de Nederlandse Maatschappij voor Letterkunde. Andere onderwerpen waarover Dekker publiceerde zijn onder meer humor in de 17de eeuw en het moderne tijdsbesef in het dagboek van Constantijn Huygens jr. Een overzicht van de Nederlandse geschiedenis, Meer verleden dan toekomst verscheen bij uitgeverij Bert Bakker in 2008.

Over de moderator

Machteld Löwensteyn is als kunsthistorisch onderzoeker verbonden aan de Amsterdam School for Historical Studies (ASH) van de Universiteit van Amsterdam, en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de historische en kunsthistorische bijeenkomsten.

Het boek zal verkrijgbaar zijn op de avond van de lezing.

Programma donderdag 21 oktober 2021

17:00 uur inloop
17.30 uur start bijeenkomst
18.45 einde
Aansluitend diner (optioneel)

Na de bijeenkomst serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een heerlijke verse huisgemaakte schotel door ons kok Johan voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door aac@uva.nl te mailen. Graag ook aangeven of u blijft eten.

Deurbeleid

Om ieders welzijn in acht te nemen en zo lang de huidige maatregelen gelden zal er een deurbeleid worden gehandhaafd. Om het pand te kunnen betreden vragen wij om een identiteitsbewijs en een coronatoegangsbewijs.