Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In ons rechtssysteem geldt de natuur als een ding zonder rechten. Maar in steeds meer landen wereldwijd worden aan stukken natuur eigen rechten toegekend: aan rivieren en bossen, aan bergen en aan moeder Aarde zelf.

Kerngegevens van evenement Rechten voor natuur? Over rechten voor rivieren, bossen en misschien zelfs de Noordzee
Datum 30 januari 2020
Tijd 17:00 -18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Rechten voor natuur?

Jurist en schrijver Laura Burgers geeft een inleiding op deze fascinerende beweging. In Nederland is sinds vorig jaar een artistiek-politieke organisatie actief die zich De Ambassade van de Noordzee noemt en die naar eigen zeggen opkomt voor 'zee-emancipatie'. Directielid Anne van Leeuwen vertelt over de filosofie en de doelen van de Ambassade. Burgers gaat daarna nog kort in op de vraag, of de Noordzee een zelfstandige rechtspersoon met eigen rechten zou kunnen en moeten worden.

Over de sprekers

Laura Burgers (1989) is jurist en schrijver. Aan de Universiteit van Amsterdam voltooit zij momenteel een proefschrift over klimaatrechtszaken. Tijdens haar onderzoek stuitte zij op het onderwerp 'rechten voor natuur'. Na hierover op diverse plekken geschreven en gesproken te hebben, werd ze opgenomen in het netwerk van experts bij het VN-programma Harmony with Nature. De Ambassade van de Noordzee gaf haar opdracht een essay te schrijven over de vraag, of de Noordzee een rechtspersoon moet worden. Dit zal in 2020 uitkomen. 

Anne van Leeuwen (1987) is directielid bij de Ambassade van de Noordzee. Ze studeerde kunstgeschiedenis, cultural analysis en een jaar biologie. Vanaf 2013 werkte ze bij ARTIS aan een museum over de relatie tussen mens en natuur in het Antropoceen en als projectcoördinator educatie. In 2018 richtte ze nieuwe symbiose op om te onderzoeken hoe we als mensen op een verrijkende manier kunnen samenleven met niet-mensen. Samen met haar partner zet ze momenteel 'Bodemzicht' op, een koolstofpositieve, biodiverse productieboerderij met leerplek. 

De Ambassade van de Noordzee werkt aan democratische vernieuwing door ook aan niet-mensen - zoals plankton, kabeljauwen en windmolens – een politieke stem te geven. Samen met kunstenaars, juristen, beleidsmakers en wetenschappers, onderzoekt de Ambassade hoe mensen en niet-mensen volwaardig kunnen samenleven in ons huidige geologische tijdperk, het Antropoceen. In 2019 luistert de Ambassade naar alle verschillende geluiden en perspectieven van de Noordzee en het leven in de zee. De Ambassade van de Noordzee is een casus van het parlement van de dingen.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een huisgemaakte dagverse maaltijd bereid door onze chefkok Johan. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 30 januari

17.00 inloop
17.30 start bijeenkomst
18.45 einde bijeenkomst
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam