Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Tijdens deze editie van onze maandelijkse boekenclub interviewt Persis Bekkering Eric Schliesser over het Middeleeuwse werk 'Hayy ibn Yaqzan' van Ibn Tufayl.

Detail Summary
Datum 26 november 2019
Tijd 17:30 -18:45
Locatie
Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Eric Schliesser over 'Hayy ibn Yaqzan'

Hayy ibn Yaqzan is zo rond het begin van de twaalfde eeuw door de arts Ibn Tufail geschreven. (In een nieuwe Nederlandse vertaling heeft het als ondertitel: een filosofische allegorie uit Moors Spanje) Het is naast een korte raamvertelling vooral een verhaal van een verstoteling, een jongen (Hayy), die alleen op een verder onbewoond eiland opgroeit. We volgen zijn ontwikkeling. Na dertig jaar komt er een ander persoon op het eiland, die besluit dat Hayy een spirituele leider is en zijn thuisland moet helpen redden. Dit wordt een faliekante mislukking. De twee keren terug naar het onbewoonde eiland om hun leven daar in meditatie te eindigen. Het ongewone van dit verhaal is dat het tegelijkertijd een spirituele zoektocht is als een realistische kijk op de politiek.

Er is ook een Amsterdamse link. Het verhaal is in 1671 in het Latijn vertaald en daarna in andere Europese talen. Het verhaal is in het Nederlands in hetzelfde jaar door Johannes Bouwmeester vertaald. Bouwmeester was een vriend van Spinoza.  

Over Eric Schliesser

Eric Schliesser is hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Voor een uitgebreide biografie en publicaties kunt u de UvA-website bekijken.

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle. Vorig jaar debuteerde zij met de roman Een Heldenleven.

De Academische Boekenclub

Bij de Academische Boekenclub staat het favoriete boek van een UvA-wetenschapper centraal. Journalist en schrijver Persis Bekkering leidt de avond. Geïnteresseerden die het boek niet helemaal uit hebben zijn ook welkom. Het boek wordt plenair behandeld en er is gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma dinsdag 26 november

17.00 uur inloop
17.30 uur start Academische Boekenclub
18.45 uur einde programma, gevolgd door diner en borrel

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam