Bijzonder hoogleraar Autisme en hoogleraar Klinische Neuropsychologie
In dit nieuwe Academische jaar zetten we de serie interviews door Ronit Palache door. We starten met Hilde Geurts, bijzonder hoogleraar Autisme en hoogleraar Neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Datum | 24 oktober 2019 |
---|---|
Tijd | 17:00 -18:45 |
Locatie | Amsterdamse Academische Club (AAC) |
Ruimte | Amsterdamse Academische Club |
Elementaire deeltjes, 12e-eeuwse Andalusische poëzie, zwarte gaten en actuariaat . We horen erover en weten dat mensen hier dag en nacht mee bezig zijn. Voor de een is het zijn vakgebied, voor de ander zijn passie en voor weer een ander zijn hele leven. Of: alle drie. Maar hoe ziet iemands dag er eigenlijk uit die zich bezig houdt in de krochten van de wetenschap? Doet hij de boodschappen thuis? Heeft hij tijd voor series op Netflix? Wat leest hij graag búiten het academische of bestaat er weinig méér?
Ronit Palache interviewt een UvA-wetenschapper op geheel eigen wijze.
Prof. dr. Hilde M. Geurts is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en bijzonder hoogleraar autisme. Daarnaast is ze werkzaam als psycholoog bij de TopGGZ-instelling het Dr. Leo Kannerhuis. In haar werk (zie www.dutcharc.nl) legt ze veel verbindingen tussen het experimentele onderzoek en het klinische werkveld. Vanuit die achtergrond is ze de medeoprichter van de Academische Werkplaats Autisme (en de voorloper Reach-Aut) waar belanghebbenden op het gebied van autisme samen werken aan kennisprojecten rondom autisme. In haar nu 20-jarige durende wetenschappelijke carrière heeft ze zich op zowel (jonge) kinderen als volwassenen gericht, op zowel ADHD als autisme, op zowel cognitief als kwaliteit van leven onderzoek. Op dit moment leidt Geurts een groot onderzoek (VICI project) naar veroudering bij autisme waarbij de vraag centraal staat of verschillen in (cognitieve) verouderingspatronen te voorspellen zijn.
Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek en werkt als freelancejournalist. Sinds negen jaar is ze eveneens werkzaam in de literaire wereld. Tot vorig jaar had ze samen met Volkskrant-journalist Corine Koole een talkshow in de Rode Hoed-Onbekend bemind- waar onbekende Nederlanders een podium werd geboden. In 2016 verscheen Ronits boek 'Ontroerende onzin', over de joodse identiteit in het Nederland van nu waarvoor ze 250 mensen interviewde, ingeleid door socioloog Abram de Swaan. Momenteel werkt ze voor televisieprogramma Pauw. In februari 2020 verschijnt haar bloemlezing van Ischa Meijer bij Privé-domein (Arbeiderspers): Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan'.
Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een huisgemaakte dagverse maaltijd bereid door onze chefkok Johan. Leden ontvangen 15% korting.
17.00 inloop
17.30 start interview
18.45 einde interview
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)