Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

7 faculteiten, 3 configuraties van de romantische liefde, 9 wetenschappers, 3 avonden: In het drieluik Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden laat cultuurwetenschapper Margriet van Heesch wetenschappers van alle zeven faculteiten van de Universiteit van Amsterdam aan het woord over de liefde. Vandaag behandelen we "gescheiden".

Detail Summary
Datum 10 oktober 2019
Tijd 17:00 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Drieluik over de liefde

Hoe weet je of de liefde 'echt' is? Wat is 'echte' liefde? Hoe hebben we dat geleerd? Hoe kunnen we het in taal omzetten? Welke taal? Welke woorden en metaforen kennen we de liefde toe? Zit liefde in het hart? In het bloed? De lever of de hersenen? Hoe komt het dat de natuurwetenschappen de liefde als iets 'natuurlijks', iets in het reptielenbrein of in ieder geval als iets meetbaars en iets nuttigs voor de voortplanting willen kennen? En hoe bestuderen cultuurwetenschappen de liefde als iets 'cultureels'? Hoe is de romantische liefde verbonden met literatuur en kunst en filosofische inzichten? En hoe staan juristen, economen, medische wetenschappers en wiskundigen hiertegenover? 

Gescheiden

Na "Verliefd" en "Verloofd" eindigen we de reeks op 10 oktober met "Gescheiden". Wat weten we over het beëindigen van de liefde? Jurist Mirella Peereboom, dichter Piet Gerbrandy en socioloog Margriet van Heesch schijnen hun licht op liefdesrelaties vanuit hun eigen unieke kijk op de kennis binnen hun academische discipline. Maaike Ambags modereert de avond.

Over de sprekers

Piet Gerbrandy, dichter, classicus, vertaler en essayist, doceert Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een studie naar de poëzie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink. Zijn recentste dichtbundel is 'Vloedlijnen' (2018) en zijn recentste essaybundel is 'Grondwater' (2018). Gerbrandy maakt deel van de redactie van 'De Gids'.  Voor zijn werk heeft hij de Herman Gorterprijs, de Frans Kellendonkprijs en de Jan Campertprijs ontvangen.
 
Mirella Peereboom-van Drunick is docent privaatrecht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Ze heeft mij vooral gespecialiseerd op het gebied van het personen- en familierecht, het relatievermogensrecht en het erfrecht. Naast haar werkzaamheden als docent is ze ook bezig met het schrijven van haar proefschrift over het spanningsveld tussen het contractenrecht en het afstammingsrecht. “Zouden wij contractuele afspraken moeten kunnen maken over (het vestigen van) afstammingsrelaties?” . Verder is Mirella sinds juni 2018 werkzaam als raadsheer plaatsvervanger bij het gerechtshof in Den Bosch.

Margriet van Heesch is als cultuurwetenschapper verbonden aan de afdeling sociologie van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar doctoraal in filosofie en algemene cultuurwetenschappen promoveerde zij op het gebied van genderstudies. In haar onderwijs en onderzoek concentreert zij zich op ongelijkheid, gender, seksualiteit, en de sociologie van de romantische liefde. Zij publiceert in NRC, De Gids en De Correspondent en werkt aan een publieksversie van haar proefschrift over de Nederlandse geschiedenis van intersekse: De verborgen geschiedenis van het geslacht (werktitel).

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 10 oktober

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam