Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Het Filosofisch Diner bezoekt voor de derde keer de Amsterdamse Academische Club, dit keer voor een avond met filosofe Joke Hermsen over het gedachtengoed van Rosa Luxemburg en Hannah Arendt over democratie en rechtvaardigheid.

Kerngegevens van evenement Het Filosofisch Diner | Vrijheid in verbondenheid met Joke Hermsen
Datum 17 september 2019
Tijd 17:30 -22:00
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Vrijheid in verbondenheid

Hoe gaan we in politiek-maatschappelijk opzicht het tij keren naar een meer duurzame en solidaire wereld? Rosa Luxemburg en Hannah Arendt doen ons enkele politiek-filosofische voorstellen daartoe. Ze wijzen op het menselijke vermogen om kritisch te zijn, verzet te plegen, burgerlijk 'ongehoorzaam' te zijn en in opstand te komen, als voorwaarde voor een fundamentele koerswijziging van het politieke beleid. Ook stellen zij beiden directere vormen van democratie voor, zoals bijvoorbeeld de burger- of volksraden, die volgens hen noodzakelijk zijn om het parlementair democratische stelsel aan te vullen.

In hoeverre kunnen deze zienswijzen van Luxemburg en Arendt ook tegenwoordig voor meer politieke betrokkenheid en verantwoordelijkheid zorgen? Op welke wijze motiveren deze de amor mundi die voor Hannah Arendt onontbeerlijk was voor een 'menselijke' wereld waarin goed zorg gedragen wordt voor elkaar?

In een filosofisch diner met drie gangen verdiepen we ons in deze vragen. Joke Hermsen geeft met een korte voordracht aanzet tot een gesprek met tafelgenoten.

Spreker

Joke J. Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs en promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef de romans Het dameoffer (1998), Tweeduister (2001) en De profielschets (2004). Haar roman De Liefde dus werd bekroond met de Halewijnprijs 2008 en haar roman Blindgangers (2012) werd genomineerd voor de Libris Literatuur prijs. Recent verscheen haar roman 'Rivieren keren nooit terug' (2018). Daarnaast schrijft ze essays over kunst, literatuur en filosofie. Haar essaybundels Heimwee naar de mens (2003), Kairos (2014) en Melancholie van de onrust (2017) werden genomineerd voor Socratesprijs en Stil de tijd (2011) werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Onlangs publiceerde ze Het tij keren met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt.

Spoken Word

We eindigen de avond weer met een verrassende creatief einde: Bowie Redman Barbiers heeft al 27 jaar ervaring met woorden, alhoewel praten en iets zeggen soms twee verschillende dingen zijn. Nu schrijft en spreekt ze, soms metaforisch, af en toe multi-interpretabel maar altijd recht vanuit het hart.  Ze zorgt voor een avond die zich niet houdt aan taalregels, niet geeft om correctheid of interpunctie, wat je mag zeggen of wat niet. Onder leiding van haar woorden bevinden we ons heel even in een regelloze taalwereld.

De organisator

Casper Vuurmans organiseert Het Filosofisch Diner vanuit zijn bedrijf Vuurwerk. Casper over het diner: “Vragen stellen, woorden vinden, inzichten opdoen, bevindingen benutten. Tijdens Het Filosofisch Diner van Vuurwerk doe je een stap terug uit het alledaagse. Door te filosoferen over herkenbare en actuele thema’s stap je met een frisse blik het leven weer in.”

Programma

17:30 – Inloop
18:00 – Aanvang
18:30 – Lezing door Joke Hermsen
19:00 – Discussie
20:00 – Spoken word door Bowie Barbiers
Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Kosten en aanmelden 17 september

Kosten voor de gehele avond inclusief drie gangen diner (exclusief drank) zijn 34,50 euro. Leden van de AAC krijgen 15% korting.
U kunt zich aanmelden voor het diner via de onderstaande link.
Dit is anders dan u van ons gewend bent. Het is een website waarbij u meteen de betaling afrondt. U kunt bij “Selecteer evenement” meerdere data selecteren, let er op dat u die van 17 september selecteert, en voor de leden die selectie waar de korting bijstaat.

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam