uva.nl

We nodigen u van harte uit voor een avond over musici en componisten in en na de Tweede Wereldoorlog: twee lezingen met een muzikale toegift. Verscheidende componisten werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd. Velen van hen overleefden de oorlog niet. Filosoof en musicoloog Albert van der Schoot en fluitiste Eleonore Pameijer geven beiden een lezing. Machteld Löwensteyn modereert de avond.

Detail Summary
Datum 12 september 2019
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Albert van der Schoot: Sam Swaap en Louis Boer: twee strijkers voor, in en na de oorlog.

Opvallende parallellen verbinden de levens van violist Sam Swaap en cellist Louis Boer. Beiden studeerden rond 1910 op zeer jonge leeftijd met glans af aan het Conservatorium van Amsterdam, beiden stonden op dezelfde avond in 1912 als solist op het podium van het Concertgebouw, beiden speelden een belangrijke rol bij het galaconcert voor het huwelijk van Juliana en Bernhard, beiden verruilden hun rol als strijker voor die van dirigent, en beiden brachten de tweede helft van de oorlog in Duitse gevangenschap door – en overleefden.
Maar onder alle verschillen tussen hen is ook dat ene, dat juist voor hun generatie allesbepalend was: Sam Swaap was jood, en Louis Boer niet.

Eleonore Pameijer

Eleonore Pameijer spreekt over diverse componisten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden: Johanna Bordewijk-Roepman, Bertus van Lier, Leo Smit en Dick Kattenburg. Velen van hen overleefde de oorlog niet. Van anderen was de carrière gebroken. Na de oorlog was het moeilijk de draad weer op te pakken, zeker voor diegenen die betrokken waren bij de 'Ereraden'.

Eleonore Pameijer speelt aansluitend op de voordrachten 'Aubade' voor fluitsolo van Marius Flothuis, gecomponeerd in concentratiekamp Vught.

Albert van der Schoot is musicoloog en filosoof. Hij doceerde aan de universiteiten van Amsterdam en van Antwerpen, en aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ. Het afgelopen jaar deed hij onderzoek naar de lotgevallen van vervolgde musici tijdens en na de oorlog. Onlangs publiceerde hij Kapitein Walther Boer en het galaconcert (BoekenGilde).  Zie ook zijn UvA-profiel.

Eleonore Pameijer is internationaal bekend fluitiste. Zij speelde jarenlang in het ASKO en Schönberg Ensemble, en is oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting. Al 25 jaar breekt zij een lans voor de muziek van vervolgde en vergeten Nederlandse componisten. Zij is (mede) auteur van het boek Vervolgde componisten in Nederland (AUP). Zie ook haar website.

Machteld Löwensteyn is als kunsthistorisch onderzoeker verbonden aan de Amsterdam School for Historical Studies (ASH) van de Universiteit van Amsterdam, en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de historische en kunsthistorische bijeenkomsten.

Na de bijeenkomst serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro.
Een heerlijke verse huisgemaakte schotel door ons kok Johan voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 12 september

17:00 uur inloop
17.30 uur start bijeenkomst
18.45 einde