Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

In samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) organiseren wij dit seizoen weer een aantal bijeenkomsten. We nodigen u graag uit voor een debat en tevens boekpresentatie op 4 april over Onmacht en oorlogsverlangen.

Detail Summary
Datum 4 april 2019
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Boekpresentatie ‘Onmacht en oorlogsverlangen’

De afgelopen tijd voerde Nederland veel oorlogsmissies uit, allemaal buiten Europa. We zijn dus in oorlog, maar de afstand tot het front is zo groot dat we daar weinig van hoeven te merken. Waarom blijven we oorlog voeren? In zijn nieuwe boek Onmacht en oorlogsverlangen betoogt psychoanalyticus Antonie Ladan dat oorlog een gerieflijke kapstok kan bieden voor gevoelens en fantasieën rond de talloze situaties waarin we machteloos zijn. Oorlog kan daarmee iets zijn om naar te verlangen, maar alleen als de werkelijkheid van oorlog voldoende vaag blijft, zoals de huidige manier van oorlog voeren - ver van ons bed en met drones en lasergestuurde bommen – mogelijk maakt.
Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen zoekt de plekken op waar de oorlog werkelijk woedt. In een interview zei hij: ‘De oorlog hanteren is makkelijker in de oorlog dan thuis. Hier loopt niemand rond met wat ik heb meegemaakt en als ik daar ben, zit iedereen er middenin.’ Melissen spreekt soldaten die vanuit een gevoel van machteloosheid naar het slagveld trokken, maar de daadwerkelijke oorlog verafschuwen.

Over de sprekers

Antonie Ladan is psychiater (n.p.), psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij schreef onder andere de boeken Het wandelend hoofd en Het vanzelfzwijgende.
Hans Jaap Melissen studeerde Amerikanistiek en is oorlogsjournalist, schrijver en spreker. In 2015 publiceerde hij  IS – tot alles in staat. Hij reisde de afgelopen jaren onder meer naar Syrië, Afghanistan, Irak, Israël en Palestina, Iran, Mali, Egypte en Sri Lanka.
De avond wordt gemodereerd door Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut en mede organisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro.
Een heerlijke verse huisgemaakte schotel door onze kok Johan voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 4 april

17.00 inloop en borrel
17.30 uur start debat
18.45 uur einde
aansluitend diner (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam