Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Graag nodigen wij U uit voor een avond over de vluchtelingenproblematiek met een lezing door auteur Rosita Steenbeek gevolgd door een nagesprek met godsdienstfilosoof en predikant Johan Goud.

Detail Summary
Datum 24 januari 2019
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)

Wie is mijn naaste?

In haar lezing zal Rosita Steenbeek vertellen over haar laatste boek Wie is mijn naaste?, waarvoor zij een tijd lang het leven van vluchtelingen en hulpverleners deelde, op Lampedusa, Sicilië en in een vluchtelingenkamp in Libanon. Zij zal vertellen over hoe het schrijven van dit boek voortkwam uit haar essay over compassie Heb uw vijanden lief en ook een parallel trekken met Rose, de roman over haar joods Duitse grootmoeder en de vluchtelingengeschiedenis van haar eigen familie. Bij Rose koos ze voor de vorm van de historische roman om het drama invoelbaar te maken, bij Wie is mijn naaste? voor non-fictie, maar maakte daarbij gebruik van schrijftechnieken ontleend aan de roman zoals sfeerbeschrijving en dialoog.

Johan Goud zal vervolgens met Rosita Steenbeek in gesprek gaan. Vragen die hem interesseren zijn bijvoorbeeld: Wat bedoelen we met een woord als 'naaste'?, hoe gaan we om met ons eigen 'behuisd' zijn?, wat draagt literatuur bij aan ons nadenken over ethische en politieke kwesties?

Machteld Löwensteyn zal de avond modereren.

Over de sprekers

Rosita Steenbeek studeerde een jaar theologie in Utrecht (UU) maar zwaaide om naar Neerlandistiek in Amsterdam (UvA) waar ze afstudeerde in de Moderne Letterkunde.  In 1994 debuteerde ze met de roman De laatste vrouw. Vele romans volgden, zoals Schimmenrijk, Intensive Care, Ander licht en in 2015 .Rose Een familie in oorlogstijd. Ook schreef zij meerdere boeken over Rome, de stad waar ze woont. In 2017 verscheen het essay over compassie Heb uw vijanden lief en in 2018 Wie is mijn naaste?, over de vluchtelingenproblematiek.

Johan Goud is emeritus remonstrants predikant en emeritus hoogleraar 'Religie en zingeving in literatuur en kunst' (UU). Hij publiceerde veel over godsdienstfilosofie, in het bijzonder die van Levinas, over vrijzinnig theologische vraagstukken, maar ook over auteurs en thema's op het grensgebied van kunst, filosofie en religie.

Machteld Löwensteyn is als kunsthistorisch onderzoeker verbonden aan  de Amsterdam School for Historical Studies (ASH), en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de historische en kunsthistorische bijeenkomsten.

Blijft u eten?

Na de bijeenkomst serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.
Een heerlijke verse huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 24 januari

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam