Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

In de afgelopen dertig jaar is het in Nederland steeds vanzelfsprekender geworden om slachtoffers van een voortijdige of onnatuurlijke dood door middel van gedenkplekken, stille tochten of waken in het publieke domein te herdenken. Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf maar vormt onderdeel van een wereldwijde tendens, die wel wordt aangeduid als het nieuwe publieke rouwen.

Detail Summary
Datum 6 december 2018
Tijd 17:00 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Kleinschalige herdenkingen voor gewone mensen die op een dramatische manier zijn overleden vormen evenzeer onderdeel van de publieke herdenkingscultuur als de massale reacties op rampen of op de onverwachte dood van publieke figuren. De gedenkplekken van dit nieuwe publieke rouwen hebben een vaste vorm gekregen: bloemen, kaarsen, knuffels, brieven en foto’s. Het ritueel rondom de dood vraagt altijd om specifieke concrete handelingen, objecten en plekken. Hoe groot de verschillen in ritueel ook moge zijn, dit geldt ook voor uitgebreide crematierituelen voor de overleden Thaise koning Bhumibol, waar de hele wereld vorig jaar getuige van was.
In haar lezing zal Irene Stengs aan de hand van een aantal voorbeelden ingaan op wat de materiele dimensie van herdenkingsrituelen ons vertelt over de omgang met de dood in Thailand en Nederland.

Over de spreker

Irene Stengs is antropoloog. Zij is bijzonder hoogleraar Antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de faculteit Sociale wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, en senior-onderzoeker aan het Meertens Instituut. Stengs doet onderzoek in Nederland en Thailand. Zij verdiept zich in hedendaagse herdenkingscultuur, zoals deze bijvoorbeeld zichtbaar wordt in de herdenkingsrituelen rondom André Hazes, Theo van Gogh, Eberhard van der Laan, de MH17-ramp, en bermmonumenten. Daarnaast kijkt zij naar processen van erfgoedvorming, waaronder bijvoorbeeld de musealisering van herdenkingsmateriaal. Haar Thaise onderzoek richt zich vooral op de verering van de monarchie, herdenkingen rondom overleden koningen en de rol van beeldcultuur hierin. In haar werk staat de verwevenheid van rituelen, media en populaire cultuur centraal.

Expositie Dood Gewoon

Deze lezing maakt onderdeel uit van de randprogrammering van de expositie Dood Gewoon, bij onze buren VOX-POP. Dood Gewoon is een kunstinstallatie die tot doel heeft een dialoog over de dood op te zetten. U kunt vanaf deze week de tentoonstelling dagelijks vanaf 10 uur bezoeken.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van VOX-POP.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 6 december

17.00 inloop
17.30 start lezing
18.45 einde lezing
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam