Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

In samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) organiseren wij dit seizoen weer een aantal bijeenkomsten. We nodigen u graag uit voor een bijeenkomst op 22 november met als titel "Hedendaagse gladiatoren, een psychoanalytische blik op topsport".

Detail Summary
Datum 22 november 2018
Tijd 17:00 - 18:45

Hedendaagse gladiatoren

Vraag aan kinderen wat ze later willen worden, dan is de wens als topsporter beroemd, rijk en bewonderd te worden een lonkend perspectief. Topsporters zijn onze idolen, onze eigentijdse gladiatoren. Van alle getalenteerde sporters maakt een minderheid daadwerkelijk de ontwikkeling tot topsporter door, waarvan een klein aantal doorbreekt tot topniveau.

Maar wat maakt dat iemand zich ontwikkelt tot topsporter? Is het alleen maar talent of is er sprake van bewuste keuzes? Welke factoren of specifieke omstandigheden spelen een rol? Interessant is ook de vraag, wat maakt iemand tot winnaar en hoe ontwikkel je een killersmentaliteit? Een fascinerend fenomeen zijn ook de rituelen die topsporters hebben; is dat focus of bezwering? En tot slot: is er leven na de topsport?

Bas Zuiderent neemt ons mee in zijn eigen ervaringen als professioneel cricketer en Sacha de Reuver zal vanuit het psychoanalytisch perspectief bovengenoemde vragen beschouwen.

Over de sprekers

Bas Zuiderent is een en van de technisch meestbegaafde Nederlandse batsmen en bowlers van zijn generatie. Hij heeft vanaf 1996, gedurende 18 jaren, deelgenomen aan elk wereldkampioenschap waaraan het Nederlands Cricketteam deelnam. Van1999-2004 heeft hij als professioneel speler bij Sussex gespeeld en in Nederland bij VOC. Hij werkt in eigen praktijk als fysiotherapeut /manueel therapeut en begeleidt sporters.

Sacha de Reuver is psychologe, psychotherapeute, psychoanalytica en supervisor in eigen praktijk in Rotterdam. Daarnaast is ze werkzaam als docent aan de opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut en als gastdocent aan de UvA. Ze heeft in haar jeugd zelf op nationaal niveau getennist.

De avond wordt gemodereerd door Hansa van Ramshorst, psychoanalyticus en psychotherapeut en medeorganisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 22 november

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam