Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

We heten u van harte welkom bij onze maandelijkse boekenclub. Deze keer interviewt Persis Bekkering hoogleraar stadssociologie Jan Rath, over het boek 'Brieven uit Genua' van Ilja Pfeijffer.

Detail Summary
Datum 2 oktober 2018
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)

De Academische Boekenclub

Bij de Academische BoekenClub (ABC) staat één boek centraal: het favoriete boek van een UvA-wetenschapper. De avond wordt geleid door Persis Bekkering, afgestudeerd Literatuurwetenschap aan de UvA en journalist en schrijver. Samen met een UvA-wetenschapper leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. U ontvangt een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek geinterviewd worden en komen ruim de vragen en opmerkingen van de bezoekers aan bod.

Boek niet (uit)gelezen?

Omdat we deze mooie avonden aan een groter publiek willen presenteren, en omdat we ook geïnteresseerden welkom heten die wellicht het boek niet helemaal uit hebben, behandelen we het boek plenair met veel mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Jan Rath

Op 2 oktober staat het favoriete boek van hoogleraar Jan Rath van FMG centraal: Brieven uit Genua van Ilja Pfeijffer.

Jan Rath is hoogleraar stadssociologie aan de UvA. Hij heeft veel geschreven over stedelijke economieën en ondernemerschap, vooral dat van migranten, maar legt zich nu toe op de ontwikkeling van stedelijke scenes, inzonderheid de scenes die zijn te vinden in de stedelijke landschappen van distinctieve consumptie en hipsterige levensstijlen. Hij is nooit in het Genua van Ilja Leonard Pfeijffer geweest, maar kent Rotterdam en Istanbul op zijn duimpje, ook steden met een hoog gehalte van sleet, rauwheid, diversiteit en verrassende schoonheid. www.janrath.com

'Brieven uit Genua' van Ilja Pfeijffer

lja Leonard Pfeijffer (1986) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Pfeijffer woont in Genua.

Brieven uit Genua is de natuurlijke tegenhanger van La Superba, het zeer goed ontvangen boek over Genua van Pfeijffer. Het speelt zich voor het grootste deel af in dezelfde stad. Toch is het ook een heel ander boek. De fictieve auteur uit La Superba heeft in de brieven plaatsgemaakt voor het gelijknamige personage in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet: alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd. In die brieven reflecteert de schrijver niet alleen op zijn bestaan als schrijver en op het schrijven zelf, op zijn jeugd in Rijswijk en zijn studententijd in Leiden, maar ook op de gebeurtenissen in de wereld.
Tijdens het schrijven van de brieven ontspint zich het verhaal van een grote liefde die alles verandert. Irritant scherpzinnig, pijnlijk grappig en hartverscheurend eerlijk.

Aandachtspunten

De volgende punten wil Jan Rath graag meegeven tijdens het lezen van het boek:

  • prachtige warme taal, heerlijke volzinnen alsof je een banana-split met slagroom opeet
  • geweldige humor, vooral ook zelfspot
  • strijd van de poeet/auteur om als groot schrijver erkend te worden
  • echt/nep, je weet het nooit of Pfeijffer slechts een poseur is of dat hij dingen meent
  • mooi tijdsbeeld

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting

Programma DINSDAG 2 oktober

17:00 uur inloop
17:30 uur start Academische BoekenClub 
18:45 uur einde programma, gevolgd door diner en borrel

Aanmelden Academische BoekenClub

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam