Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

In samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) organiseren wij dit seizoen weer een aantal bijeenkomsten. We nodigen u graag uit voor een bijeenkomst op 14 juni over gezonde zelfwaardering en narcisme bij kinderen.

Detail Summary
Datum 14 juni 2018
Tijd 17:00 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)

Het debat

Al die selfies, het niet meer kunnen leven zonder contact via social media en die grenzeloze zelfgerichtheid kunnen maar één ding betekenen: kinderen worden steeds narcistischer. En volgens sommige psychologen is dat een prima aanpassing aan de huidige maatschappij. Het lijkt bijna ongepast daar nog een vraagteken bij te zetten, maar toch is dat juist wat Eddie Brummelman en Max Güldner op 14 juni gaan doen. Het is nog maar de vraag of narcisme en overdreven zelfwaardering wel hetzelfde zijn. Onderzoek laat inderdaad zien dat sommige kinderen narcistisch zijn: ze voelen zich boven anderen verheven en vinden dat ze recht hebben op een voorkeursbehandeling. Maar wie goed kijkt en luistert naar kinderen, ziet dat narcisme en (overdreven) zelfwaardering wel degelijk verschillen en ook een andere oorsprong hebben in de jeugd. Er zijn effectieve manieren om zelfwaardering te stimuleren zonder narcisme te kweken en er zijn psychotherapeutische handvatten om narcisme bij kinderen te herkennen en te behandelen.

Over de sprekers

Dr. Eddie Brummelman is psycholoog en als Marie Sklodowska-Curie Fellow werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en aan Stanford University (USA). Hij promoveerde in 2015 op onderzoek naar narcisme en zelfwaardering bij kinderen. Zijn onderzoeksgebied is socialisatie van het zelf.

Dr. Max Güldner is psycholoog en psychoanalytisch psychotherapeut. Tot voor kort was hij werkzaam bij de afdeling kinderpsychiatrie van de Vrije Universiteit (tegenwoordig: De Bascule). Hij promoveerde in 2017 op het proefschrift Gezonde en kwetsbare positieve zelfwaardering bij kinderen.

De avond wordt gemodereerd door Dr. Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut, en mede organisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club. Hij publiceerde deze maand bij Amsterdam University Press het boek Narcisme (https://youtu.be/8UROb3-s1z8 ).

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 14 juni

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam