Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Hoe groot is de macht van de grote internetbedrijven? Ze lijken allerlei regels niet te accepteren. Zijn dit groeistuipen of moeten we wennen aan een nieuwe werkelijkheid? En wat betekent de macht van deze internetbedrijven voor onze democratie? We praten er over met Nico van Eijk en Christiaan Alberdingk Thijm.

Detail Summary
Datum 29 maart 2018
Tijd 17:00 -18:45
Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club
nepnieuws

Van Eijk: de macht, concurrentie en ethiek van grote internetbedrijven

De Tweede Kamer belegde onlangs een rondetafelgesprek over de al dan niet vermeende macht van de grote internet en tech-bedrijven. Ook in Europa staan deze bedrijven midden in de belangstelling: Google kreeg een boete opgelegd van meer dan 2 miljard omdat volgens de Europese Commissie marktregels zijn overtreden, ‘Fake news’ is onderwerp van een Europese consultatie en er is een speciale taskforce ingesteld, Apple moet achterstallige belasting betalen, Amazon, Uber en Airbnb houden zich niet aan nationale arbeids- en huisvestingsregels, enzovoort. Zijn dit echte problemen of is er een aanpassingsproces gaande en zijn dit ‘groeistuipen’? Hoogleraar Nico van Eijk gaat in op deze vragen.

Alberdingk Thijm: wat betekent de macht van Google en Facebook voor onze democratie?

Too big to fail. Dat zeggen ze vaak over (systeem)banken. Intussen is een groot deel van de wereldeconomie afhankelijk van techbedrijven. Start-ups van weleer bepalen nu grote delen van de samenleving. Wat er gezegd wordt, data die verzameld wordt, waar innovatie plaatsvindt. Wat betekent de macht van Google, Facebook en Apple voor onze democratie? Als big tech de regels bepalen, is er dan sprake van een democratisch tekort? Christiaan Alberdingk Thijm zal een antwoord op deze stelling formuleren.

Over de sprekers

Nico van Eijk is hoogleraar Informatierecht, in het bijzonder het Media- en Telecommunicatierecht, aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, en directeur van het Instituut voor Informatierecht (IViR). Tevens is hij werkzaam als zelfstandig adviseur. Hij is onder meer voorzitter van de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC) en voorzitter van de Overleggroep Betaalde Informatiediensten (SER).

Christiaan Alberdingk Thijm is advocaat en gespecialiseerd in internetrecht. Alberdingk Thijm is als advocaat betrokken geweest bij alle nieuwe technologische ontwikkelingen sinds 1998. Alberdingk Thijm is adviseur voor cliënten als KPN, Netflix en eBay, is vaste commentator bij BNR en publiceert regelmatig opiniestukken. Naast zijn werk als advocaat is Alberdingk Thijm senior docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 29 maart

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden debat

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam