Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Op 1 februari organiseert de Amsterdamse Academische Club een debat over de toekomst van de arbeidsmarkt in een platformsamenleving. Na een inleiding van Evert Verhulp over platformarbeid en de wijze waarop dat ons denken over arbeid en het arbeidsrecht beïnvloedt, gaan we een discussie met de zaal aan met in het panel Marjolein ten Hoonte (Randstad) en Evert Verhulp (UvA).

Kerngegevens van evenement Je tijd of je arbeid? De invloed van Uber en Deliveroo op de arbeidsmarkt
Datum 1 februari 2018
Tijd 17:00 -18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club
E. Verhulp
Evert Verhulp

Een platformsamenleving, ofwel ‘gig economy’, draait om online marktplaatsen waar consumenten en organisaties samenkomen om producten en diensten uit te wisselen. Het aantal platforms neemt op dit moment snel toe en zorgt voor vragen over de traditionele arbeidsmarkt.


Door platformarbeid bestaat de mogelijkheid om niet de tijd van de werknemer te vergoeden, maar zijn werkelijke arbeid. Daarin ligt een deel van het succes van bijvoorbeeld Uber: de wachttijd die de gewone taxichauffeur in rekening bracht van de klant, komt nu voor rekening van de Uber chauffeur. Als we niet langer ter beschikking van arbeid door de werknemer vergoeden (dus tijd) maar alleen productie door de werknemer, heeft dat grote gevolgen voor de arbeidsmarkt maar ook voor het recht. Wat zijn de gevolgen voor de wijze waarop we naar het arbeidsrecht kijken, welke politieke gevolgen heeft dat voor de arbeidsmarkt en hoe zou de regulering van de markt moeten veranderen als gevolg van de ontwikkelingen.


Over de sprekers

Evert Verhulp is hoogleraar arbeidsrecht en voorzitter van het bestuur van de Amsterdamse Academische Club. Verhulp is in 1987 begonnen als juridisch medewerker bij AbvaKabo en in 1992 overgestapt naar de rechtskundige dienst van de FNV. In 1996 is hij beëdigd als advocaat. In 1997 promoveerde hij op  een proefschrift met als titel "De vrijheid van meningsuiting van werknemers en ambtenaren". Hij is aansluitend benoemd tot hoofddocent en vanaf 2002 tot hoogleraar arbeidsrecht. Daarnaast  is Verhulp onder meer lid van het dagelijks bestuur van de SER, directeur van de UvA vennootschap Arbeidsmarktresearch BV, voorzitter van de Commissie van Beroep Sociaal Plan Raboban,  lid van de cao ontslagadviescommissie ING en lid van de Raad van Toezicht van Kritertion.


Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland. Marjolein kan bogen op 20 jaar ervaring binnen het werk- en onderzoeksgebied arbeidsmarkt vanuit diverse rollen op directieniveau. In haar functie analyseert zij trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en onderhoudt zij nauwe contacten met zowel werkgevers- als werknemersorganisaties, de politiek en het bedrijfsleven. Daarnaast geeft zij regelmatig colleges, is Member of the Advisory Board voor de Webster University, lid van de commissie arbeidsmarktpolitiek VNO-NCW,  bestuurslid stichting Champs on Stage, bestuurslid van Stichting Axios AJAX Challenge, bestuurslid Stichting Management Studies (SMS), lid Adviesraad van het Human Capital Netwerk (HCNetwerk) Noord-Holland van VNO-NCW, lid Comité van aanbeveling bij Digitale Overheid en lid Raad van Toezicht CINOP.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 1 februari

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam