Historie

De Amsterdamse Academische Club is in 1995 op initiatief van Jan Karel Gevers opgericht.

De toenmalig voorzitter van het College van Bestuur van de UvA richtte de club op in navolging van de faculty clubs aan Amerikaanse universiteiten. De Club was toen  primair bedoeld voor wetenschappelijk UvA-personeel en alumni.

Het gebouw van de Academische Club

Als locatie voor de sociëteit werd gekozen voor het karakteristieke gebouw met grote klok op de Oudezijds Achterburgwal 235. Het gebouw stamt uit 1870 en was in eerste instantie ontworpen als wachtkamer voor de apotheek en polikliniek van het Binnengasthuis. In een later stadium werd het gebouw omgevormd tot een kliniek voor geslachtsziekten. De Amsterdamse uitspraak 'iets onder de klok hebben' refereert naar het hebben van een geslachtsziekte, behandeld in het gebouw Onder de Klok.

Heden

Vandaag de dag telt de Amsterdamse Academische Club ruim 800 leden. De club is voor iedereen toegankelijk. Lidmaatschap is mogelijk voor iedereen die een relatie heeft met de UvA: alle UvA-medewerkers, oud-medewerkers, alumni en studenten kunnen lid worden. Personen die niet in deze doelgroep vallen, maar wel een rol vervullen in het maatschappelijk veld van Amsterdam kunnen ook een verzoek tot lidmaatschap indienen.

26 maart 2015