Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

We heten u van harte welkom bij onze maandelijkse boekenclub. Deze keer interviewt Persis Bekkering Thomas von der Dunk over 'Discipline, toezicht en straf' van Michel Foucault.

Detail Summary
Datum 15 februari 2018
Tijd 17:00 - 18:45

De Academische Boekenclub

Bij de Academische BoekenClub (ABC) staat één boek centraal: het favoriete boek van een geesteswetenschapper is het uitgangspunt. De avond wordt geleid door Persis Bekkering, afgestudeerd Literatuurwetenschap aan de UvA en journalist. Samen met een geesteswetenschapper leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. Vooraf ontvangt u een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek een betoog houden, wordt over het boek gesproken en gediscussieerd en komen vragen van deelnemers aan bod.

Boek niet (uit)gelezen?

Bij de eerdere Academische BoekenClubs gingen we in kleine groepjes uiteen. Omdat we deze mooie avonden aan een groter publiek willen presenteren, en omdat we ook geïnteresseerden welkom heten die wellicht het boek niet helemaal uit hebben, gaan we nu plenair het boek behandelen. Niet meer in kleine groepjes, wel veel mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Over het boek

Discipline, toezicht en straf: de geboorte van de gevangenis door Michel Foucault werd in 1975 in het Frans uitgegeven. Foucault onderzoekt in het boek de veranderingen die het westers strafrechtelijk systeem onderging sinds de middeleeuwen.

NB: De Nederlandse vertaling van het boek is helaas nog niet beschikbaar. U kunt de Engelse vertaling lezen (of het Franse origineel uiteraard), de voertaal op de avond zelf is Nederlands.

Von der Dunk: “Het boek behandelt de enorme omslag in ons denken over strafrecht, en de Verlichting als basis van de hedendaagse westerse humaniteit. Het maakt duidelijk dat er heel wat af te dingen valt op de op grond van haar klassieke en christelijke wortels als vanzelfsprekend veronderstelde menslievendheid van de westerse beschaving  Ab urbe condita. Daarmee is het een goede remedie tegen elke vorm van VOC-nostalgie. Alles waarvoor wij vandaag Teheran en Taliban als barbaars hekelen - zoals handen afhakken in het openbaar - deden wij in onze Gouden Eeuw midden op de Dam gewoon nog als volksvermaak zelf.”

Over Thomas von der Dunk

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en publicist. Daarnaast is hij als onderzoeksmedewerker verbonden aan de vakgroep Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Von der Dunk studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1994 aan de Universiteit Leiden. Hij was vervolgens postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. Sinds 2002 is hij freelance publicist en politiek commentator. Ook is hij redactielid van De Republikein.

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting

Programma

17:00 uur inloop
17.30 uur start Academische BoekenClub 
18.45 uur einde programma, gevolgd door diner en borrel 

Samenwerking

De Academische BoekenClub is een samenwerking tussen de Illustere School en de Amsterdamse Academische Club.

Aanmelden Academische BoekenClub

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam