Leven van de kunst | over inkomenspositie van kunstenaars en het eten van klei

Een samenwerking met VOX-POP en Venture Lab Humanities

21feb2018 17.00 - 18.45

In onze nieuwe reeks Leven van de Kunst gaan we dieper in op de inkomenspositie van kunstenaars met de voorzitter van Platform Beeldende Kunst, en spreekt kunstenaar Masha Ru over haar onderzoek naar geofagie: het eten van klei en krijt.

Nieuwe reeks: Leven van....

Als buren op het Binnengasthuis-terrein organiseren VOX-POP, het Venture Lab Humanities en de Amsterdamse Academische Club een gezamenlijke ‘Leven van de wind’-reeks van activiteiten. De maand februari staat in het teken van 'Leven van de kunst'.

Kunstenaars en hun inkomenspositie

We gaan van start met een lezing door Mariska van den Berg. Zij is voorzitter Platform Beeldende Kunst en zal over de praktijken van jonge (beeldend) kunstenaars, hun inkomenspositie en mogelijkheden vertellen.

Geofagie: onderzoek naar het eten van klei en krijt

Kunstenares Masha Ru zal vervolgens spreken over geofagie, oftewel het eten van klei en krijt. Het is een oude spirituele genezingspraktijk, die in een hedendaagse wereld wordt vergeten. Geofagie maakt nog steeds deel uit van de cultuur in een aantal landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld, in Indonesië, Suriname, Ghana en Nigeria wordt klei verkocht als een eetbaar product op de markt. Tegelijkertijd wordt geofagie in de westerse wereld beschouwd als een psychische stoornis en is opgenomen in DSM-IV.
Tot slot is er mogelijkheid tot discussie met het publiek over hoe kunstenaars van nu zich bewegen tussen opdrachtgevers, honoraria en de arbeidsmarkt.

Mariska van den Berg  is kunsthistoricus en werkzaam als onderzoeker, redacteur en docent. Daarnaast is zij medeoprichter en voorzitter van Platform Beeldende Kunst. Op het moment werkt Mariska aan een publicatie op basis van haar onderzoek kleinschalige culturele initiatieven die ingrijpen in de stedelijke ontwikkeling.

Masha Ru is Artist in residence bij het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS/KNAW) en behaalde in 2011 haar PhD aan de Technische Universiteit Eindhoven op het gebied van mathematische beeld analyse.

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma woensdag 21 februari

17.30 start programma