Academische BoekenClub | Jaap Kooijman over 'Less Than Zero' van Bret Easton Ellis

Een samenwerking van de Illustere School en de Academische Club

16nov2017 17.00 - 18.45

Lezing

We heten u van harte welkom bij onze maandelijkse boekenclub. Deze keer interviewt Persis Bekkering Jaap Kooijman over 'Less Than Zero' van Bret Easton Ellis.

De Academische BoekenClub

Bij de Academische BoekenClub (ABC) staat één boek centraal: het favoriete boek van een geesteswetenschapper is het uitgangspunt. De avond wordt geleid door Persis Bekkering, afgestudeerd Literatuurwetenschap aan de UvA en journalist. Samen met een geesteswetenschapper leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. Vooraf ontvangt u een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek een betoog houden, wordt over het boek gesproken en gediscussieerd en komen vragen van deelnemers aan bod.

Boek niet (uit)gelezen?

Bij de eerdere Academische BoekenClubs gingen we in kleine groepjes uiteen. Omdat we deze mooie avonden aan een groter publiek willen presenteren, en omdat we ook geinteresseerden welkom heten die wellicht het boek niet helemaal uit hebben, gaan we nu plenair het boek behandelen. Niet meer in kleine groepjes, wel veel mogelijkheid om vragen te stellen en te discussieren.

Jaap Kooijman over 'Less Than Zero' 

"In 1985 kwam Less Than Zero uit, de debuutroman van de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis, en werd al snel ‘the Catcher in the Rye for the MTV generation’ genoemd. De roman beschrijft het oppervlakkige leven vol drank en drugs van rijke tieners in Los Angeles tijdens de hedonistische jaren tachtig. Jaap Kooijman las Less Than Zero toen hij 18 jaar was, net zo oud als de hoofdpersoon Clay, en de roman had een grote impact op hem. Dit was inderdaad de stem van zijn generatie. Nu ruim dertig jaar later herlezen we de roman. Heeft Less Than Zero de tand des tijds doorstaan of blijkt de roman net zo oppervlakkig en vluchtig als de popcultuur dat het beschrijft?"

Over Jaap Kooijman 

Jaap Kooijman is universitair hoofddocent Mediastudies aan de UvA, gespecialiseerd in Amerikaanse popcultuur en auteur van Fabricating the Absolute Fake: America in Contemporary Pop Culture. 

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting

Programma

17:00 uur inloop
17.30 uur start Academische BoekenClub 
18.45 uur einde programma, gevolgd door diner en borrel 

Samenwerking

De Academische BoekenClub is een samenwerking tussen de Illustere School en de Amsterdamse Academische Club.

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club