Kneedbaar steen en vloeibaar brons | Hans van Houwelingen

05okt2017 17.00 - 18.45

Lezing

Op 5 oktober geeft de beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen een lezing over de betekenis van monumenten en hun relaties met kunst, politiek en wetenschap.

Over de lezing

Het is belangrijk om bepaalde gebeurtenissen niet te vergeten en het monument is een beproefd instrument om te herdenken. Echter met als enig doel mensen iets te laten denken is het monument ook zeer geëigend voor het agenderen van belangen. Hans van Houwelingen neemt een aantal monumenten onder de loep waaronder enkele van zijn eigen hand.

Van 2006 tot 2008 voltooide van Houwelingen Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen, op de geschutwal van Fort bij Vijfhuizen, één van de forten van de Stelling van Amsterdam. Een pad van grafstenen van geruimde graven werd een monument voor de dood zelf.

In mei 2017 werd in Park Sonsbeek in Arnhem het nationale monument ter herdenking van natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz voor de tweede keer onthuld. Na de eerste onthulling in 1931, vond de tweede onthulling plaats nadat het monument werd gerestaureerd en inhoudelijk door Hans van Houwelingen werd geupdate. In samenwerking met de fysici Prof. dr. Frits Berends, Prof. dr. R.H. Dijkgraaf, Prof. dr. C. Beenakker, Prof. dr. W.van Saarloos en Prof. dr. G. van der Steenhoven liet hij 142 extra namen in het kalkstenen monument hakken van wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het door de tijd uitdijende brein van Lorentz.

Over Hans van Houwelingen

Hans van Houwelingen (1957) volgde zijn opleiding aan de ABK Minerva in Groningen en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk manifesteert zich in de vorm van interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties, waarin hij de relatie tussen kunst, politiek en ideologie onderzoekt. Hij realiseerde diverse tentoonstellingen en projecten in de publieke ruimte, en publiceert regelmatig in kranten en tijdschriften.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 5 oktober 

17.00 inloop
17.30 start lezing
18.45 einde lezing
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club