Academische Boekenclub | Hans Bennis over 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans

Een samenwerking van de Illustere School en de Academische Club

18mei2017 17.00

Lezing

U bent van harte welkom op onze boekenclub. Persis Bekkering interviewt Hans Bennis over 'Oorlog en terpentijn' van de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans.

De Academische Boekenclub

Bij de Academische BoekenClub (ABC) staat één boek centraal: het favoriete boek van een geesteswetenschapper is het uitgangspunt. De avond wordt geleid door Persis Bekkering, afgestudeerd Literatuurwetenschap aan de UvA en journalist. Samen met een geesteswetenschapper die zich professioneel met literatuur bezighoudt, leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. Vooraf ontvangt u een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek een betoog houden, wordt over het boek gesproken en gediscussieerd en komen vragen van deelnemers aan bod.

Boek niet (uit)gelezen?

Bij de eerdere Academische Boekenclubs gingen we in kleine groepjes uiteen. Omdat we deze mooie avonden aan een groter publiek willen presenteren, en omdat we ook geinteresseerden welkom heten die wellicht het boek niet helemaal uit hebben, gaan we nu plenair het boek behandelen. Niet meer in kleine groepjes, wel veel mogelijkheid om vragen te stellen en te discussieren.

Hans Bennis over ‘Oorlog en Terpentijn’

In een indringend boek in prachtig proza beschrijft de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans de eeuw van zijn  grootvader. Hij doet dat aan de hand van een dagboek dat hij vlak voor de dood van zijn grootvader, Urbain Martien, heeft gekregen. Het verhaal begint met de periode rond 1900 van een armoedige jeugd in Gent. Tijdens de Eerste Wereldoorlog onderscheidt sergeant Martien zich in de loopgraven, maar raakt hij ook enkele keren ernstig gewond. Het verslag van De Grote Oorlog wordt gevolgd door het laatste deel van dit drieluik dat overschaduwd wordt door het overlijden van zijn grote liefde aan de Spaanse Griep in 1919.

Enkele aandachtspunten bij het lezen

 • in welke opzichten is dit een typisch Vlaams boek?
 • hoe gebruikt/verwerkt Hertmans die dagboeken in zijn roman?
 • wat is de rol van de ik-figuur / de schrijver?
 • hoe verhoudt  deze 'biografie' zich tot 'echte biografieën' en tot andere boeken die een bepaalde periode (De eeuw van mijn vader), episode (De welwillenden) of gebeurtenis (HhhH) beschrijven?
 • wat is de rol van de schilderkunst (terpentijn) in de verschillende delen van dit boek?

Maar we zullen het ook hebben over het copiëren, het horloge, het geheimzinnige fresco in Liverpool, de vier vrouwen in het leven van Urbain, sociale, religieuze en nationalistische aspecten van het Vlaanderen van het begin van de 20ste eeuw, en nog veel meer.

Over Hans Bennis

Hans Bennis is emeritus hoogleraar Taalvariatie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat vooral over de syntaxis van het Nederlands, met speciale aandacht voor geografische en diachrone variatie. Hij was van september 1998 tot januari 2017 directeur van het Meertens Instituut (KNAW) en is vanaf februari Algemeen Secretaris van de Taalunie.

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma

17.00 uur inloop

17.30 - 18.45 uur Academische Boekenclub

Na afloop is het mogelijk onze traditionele clubschotel te eten, a 15 euro per persoon.

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht.

Samenwerking

De Academische Boekenclub is een samenwerking tussen de Illustere School en de Amsterdamse Academische Club.

Amsterdamse Academische Club

 • Amsterdamse Academische Club (AAC)

  Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
  +31 (0)20 525 1570

  Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club