De fascinaties van Karel van Dam

10jan2019 09.00 - 13.00

Al meer dan 40 jaar deelt Prof. Karel van Dam zijn fascinaties met de UvA door onderzoek te doen, onderwijs te ontwikkelen en studenten te inspireren. Op 10 januari wil de UvA Karel van Dam, de oprichter van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en pionier van interdisciplinair onderwijs en onderzoek, dan ook eren met een fascinerend programma aan sprekers.

De fascinaties van Karel van Dam

Van Dam wordt op 12 januari 2019, 80 jaar! Niet dat zijn leeftijd ook maar iets afdoet aan de jongensachtige nieuwsgierige en bevlogen indruk die hij bij je achterlaat als je hem hebt ontmoet. Karel Van Dam stond aan de wieg van de eerste interdisciplinaire bachelor aan de Universiteit van Amsterdam: Bèta-gamma. Een innovatieve opleiding waarin studenten zich breed ontwikkelden voor zij een major kozen binnen de bèta of gamma discipline. De betekenis van disciplines werd in het geheel der wetenschappen geplaatst met uiteindelijk als doel een groter inzicht in de complexiteit van de gestelde problematiek. Studenten bleken al snel uit te blinken in motivatie en het gevolg was ook dat meer vrouwelijke studenten kozen voor bèta. De doorwerking daarvan is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Andere interdisciplinaire bachelors volgden, zoals Algemene Sociale Wetenschappen, Psychobiologie, Future Planet Studies en PPLE.

Er is eigenlijk niet één enkele fascinatie te noemen wanneer je aan Karel van Dam vraagt welke dit is. Hij is voortdurend bezig de meest actuele thema’s te doorgronden. Toch heeft het IIS een poging gewaagd met onderstaande sprekers. Graag nodigen we je uit drie fascinaties vanuit het verleden, heden en de toekomst, samen met Karel van Dam te doorgronden.

Programma donderdag 10 januari

9:00 uur | Ontvangst met koffie, thee en taart
9:15 uur | Aankomst Karel van Dam
9:30 uur| Welkom Lucy Wenting, Directeur Instituut voor nterdisciplinaire Studies
9:40 uur | Petra Hogenboom (conservator Egyptologie Rijksmuseum van Oudheden Leiden): Het oude Egypte, de rol van godsdienst in het dagelijks leven
10:25 uur| Chantal van der Leest (schrijfster ‘Ons feilbare denken op het werk’): Het onfeilbare denken volgens Kahneman
11:10 uur | Dr. Esther Quaedackers (docent & coördinator Big History): Van de oerkracht, complexiteit tot technologisch gestuurd leven.
12:15 uur | Lichte lunch
13:00 uur | Einde bijeenkomst