Bredero: onweerstaanbaar geestig, maar ook ernstig en tragisch

Lezing door René van Stipriaan

06sep2018 17.00 - 18.45

We nodigen u van harte uit voor een lezing door René van Stipriaan over de veel te vroege dood van het eerste Amsterdamse wonderkind Gerbrandt Adriaensz. Bredero.

De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero

Om het leven en werk van Bredero zijn veel mythes gesponnen: wat is waar, wat niet, wat lijkt onzin en is het bij nader inzien toch niet? Naar aanleiding van het verschijnen van zijn "De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero" , spreekt René van Stipriaan over wat hij tegenkwam bij het afkrabben van de oude overschilderingen en vernislagen van het beeld van Bredero. Niet alleen veel brille, maar ook veel duisters.

Machteld Löwensteyn modereert de avond.

Over de spreker

René van Stipriaan (1959) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan deze universiteit op een proefschrift over het Nederlandse komische toneel in de eerste helft van de zeventiende eeuw (Leugens en vermaak, 1995). Met zijn populariserende cultuurgeschiedenis Het volle leven (2002), die in de pers luid bejubeld werd, brak hij door naar het algemene publiek. Daarnaast schreef hij diverse wetenschappelijke en populariserende artikelen over werk van Vondel, Bredero, Hooft en Huygens en tal van minder bekende auteurs uit de Gouden Eeuw – een deel van deze artikelen werd onlangs gebundeld in Lof der botheid (2016). Andere bekende publicaties zijn Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis (ism Geert Mak, 1999) en Ooggetuigen van de Gouden eeuw (2000), en zijn editie van Giovanni Boccaccio’s Decamerone (2003, vertaling Frans Denissen).

Naast deze publicaties was hij betrokken bij de tv-productie Het verleden van Nederland (2008), en schreef en presenteerde hij drie reeksen literatuurgeschiedenis voor de educatieve afdeling van de NTR (2011, 2013). Vanaf het prille begin in 1998 tot 2012 was hij verantwoordelijk voor de opzet en inhoud van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren en tal van andere digitale projecten, waaronder literatuurgeschiedenis.nl en mennoterbraak.nl.

Al geruime tijd en vooral de laatste jaren werkt hij aan een biografie van Willem van Oranje. Daarnaast is hij medewerker van NRC Handelsblad, redactielid van Ons Erfdeel, en lid van de redactieraad van De Gids.

Meer informatie over de spreker vindt u op zin website.

Over de moderator

Machteld Löwensteyn is kunsthistoricus aan de Amsterdam School for Historical Studies (ASH), en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de kunsthistorische en historische bijeenkomsten.