Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Volgens traditie bezoeken we een aantal keer per jaar een toneelstuk van Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg op het Leidseplein, ingeleid met een lezing en diner in de Academische Club. Deze keer gaan we naar ‘De andere stem’ met Ramsey Nasr, ingeleid door liefdesfilosoof Jan Drost.

Detail Summary
Datum 22 februari 2018
Tijd 17:00 - 22:00
De andere stem © Jan Versweyveld

Het toneelstuk | ‘De andere stem’ met Ramsey Nasr

Een man in een schaars gemeubileerd appartement met onuitgepakte verhuisdozen. Hij telefoneert met zijn ex. We horen alleen wat hij zegt. Hoe de vrouw aan de andere kant van de lijn reageert, kunnen we alleen afleiden uit zijn antwoorden en reacties. De breuk was radicaal en abrupt, zo lijkt het. De man wil vooruit en heeft professionele zorgen rond een wereld in crisis. Hij probeert praktisch te blijven en wil de boedelscheiding netjes afhandelen. De onzichtbare vrouw lijkt het veel moeilijker te hebben, maar dat is slechts schijn. De toon van het gesprek verandert snel. Gaandeweg wordt duidelijk dat de geliefden reeds meermaals hebben getracht een punt achter de relatie te zetten. Beide partners blijken erg beschadigd uit de liefdesgeschiedenis te zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Het weerwoord van de man

‘De andere stem’ is een antwoord op de monoloog ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau. Het stuk is een klassieker en heeft sinds 1930 vele roemrijke opvoeringen gekend, als toneelstuk, opera en als film. Ook Toneelgroep Amsterdam heeft het stuk sinds 2009 op het repertoire staan. Toen Ramsey Nasr ‘La voix humaine’ zag, stelde hij regisseur  Ivo van Hove onmiddellijk voor om een antwoord te schrijven: het weerwoord van de man.

De lezing | over Jan Drost

Voorafgaand aan het toneelstuk zal liefdesfilosoof Jan Drost het thema liefdesverdriet van ‘De andere stem’ inleiden. Drost is schrijver, filosoof en muzikant, en publiceerde onlangs het boek ‘Als de liefde voorbij is’. Bloedeerlijk en rauw neemt Jan Drost in zijn boek de lezer mee door alle stadia van zijn liefdesverdriet en probeert ze te duiden met behulp van filosofie, muziek, films en literatuur.
Drost is verbonden aan The School of Life en schrijft voor verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Filosofie Magazine.

Diner tussen lezing en toneel

Na de lezing van Jan Drost en alvorens naar de schouwburg te gaan kunt u dineren in de club. We serveren onze inmiddels traditionele clubschotel voor 15 euro per persoon. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 22 februari

17:00 inloop
17:30 lezing Jan Drost
18:30 diner
20:00 voorstelling Stadsschouwburg Amsterdam

Aanmelden lezing/diner

Kaartverkoop 'De andere stem' 

U kunt inmiddels geen kaarten meer via ons bestellen voor deze voorstelling (deze aanbieding was geldig tot 8 februari). U kunt voor de normale prijs kaarten bestellen bij Stadsschouwburg Amsterdam.

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam