'Ibsen huis': lezing, diner en toneel | AAC

Toneelgroep Amsterdam met inleiding door onderzoeker en theatermaker Fenneke Wekker

09mei2017 16.45 - 21.30

Evenement

Traditioneel bezoeken we een toneelstuk van Toneelgroep Amsterdam, ingeleid met een lezing in de Academische Club. Op 9 mei gaan we naar het toneelstuk ‘Ibsen huis’, met een inleiding door onderzoeker en theatermaker Fenneke Wekker (dit is de nieuwe datum van de afgelaste bijeenkomst op 8 maart).

Ibsen huis en inleiding onderzoeker/theatermaker Fenneke Wekker

Op basis van de toneelstukken van Ibsen schrijft en regisseert Simon Stone een groots familie-epos over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak. In Ibsen huis brengt Stone elementen samen uit de minder bekende stukken van Ibsen en herschrijft hij ze tot een nieuw geheel. Vertrekpunt is het huis dat de visionaire architect Solness bouwt uit liefde voor een veel jongere geliefde. Huizen spelen in het werk van Ibsen een grote rol. Ze zijn bij uitstek de plaats waar verhoudingen zich uitkristalliseren: de complexe relaties tussen mannen en vrouwen, de moeilijke band tussen ouders en kinderen.

Onderzoeker en theatermaker Fenneke Wekker verzorgt een inleiding op dit thema. Zowel in haar sociologische werk als haar toneelstukken staan 'thuis' en thuisgevoel centraal. Op basis hiervan geeft zij een lezing over wat thuis eigenlijk is. Wat maakt van een huis een 'goed huis', waar familieleden en mensen met elk een eigen ritme en behoefte goed samen kunnen leven? En waarom is samen wonen in een huis eigenlijk vaak zo moeilijk? In haar lezing zal Fenneke met name ingaan op in- en uitsluitingsmechanismen binnen een familie, over hoe een familiegeschiedenis iets kan zeggen over de tijd waarin we leven, en over de functie van geheimen binnen familierelaties.

Over Fenneke Wekker

Fenneke Wekker (1972) is onderzoeker, schrijver en theatermaker. Sinds haar afstuderen aan de Theaterschool Amsterdam in 1996 werkte Fenneke voor meerdere theatergezelschappen en opdrachtgevers in Nederland. Fenneke is enkele jaren als writer in residence verbonden geweest aan het Noord Nederlands Toneel. Daarna werkte zij als artistiek coördinator bij Productiehuis Frascati, als schrijfster/onderzoekster bij de wijk-expedities van Public Amusement en voor kunstenaarscollectief 5eKwartier. In 2015 studeerde Fenneke cum laude af aan de  Research Master Social Sciences, Universiteit van Amsterdam. Sinds 2012 is Fenneke tevens werkzaam geweest als freelance onderzoeksmedewerker binnen de programmagroep Political Sociology en als docent Sociologische Theorie voor bachelor en pre-master studenten aan dezelfde universiteit. Momenteel is zij bezig met haar PhD-project. Hierbij kijkt zij diepgaand naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor hulpbehoevende bewoners om -- in het licht van de beoogde participatie-samenleving -- onderling sociale vangnetten en netwerken te creëren. Hoe overbruggen mensen verschillen in situaties waarin ze elkaar nodig hebben?

Programma inleiding, diner en toneel

16.45 uur | inleiding door Fenneke Wekker | Academische Club
17.45 uur | diner | Academische Club
19.00 uur | voorstelling ‘Ibsen huis’ | Stadsschouwburg Amsterdam

(helaas kunt u via ons geen kaarten voor de voorstelling meer boeken, u kunt dit wel bij de Stadsschouwburg zelf proberen)

Inleiding  | 16.45 uur Academische Club

We starten de avond met een inleiding dor Fenneke Wekker op het thema van Ibsen huis.

Diner | 17.45 uur Academische Club (kosten 15 euro)

Na de inleiding kunt u deelnemen aan het diner in de club: een huisgemaakt clubschotel in buffetvorm voor 15 euro. Leden krijgen 15% korting.

Gezien het tijstip zullen we een passende maaltijd verzorgen.

Toneelstuk ‘Ibsen huis’ | 19.00 uur Stadsschouwburg (kosten 27 euro)

Helaas kunt u via ons geen kaarten voor de voorstelling meer boeken, u kunt dit wel bij de Stadsschouwburg zelf proberen.

Meer informatie over het toneelstuk en over regisseur Simon Stone vind op de website van Toneelgroep Amsterdam.

AAC