Grenzeloze zelfoverschatting of gezond zelfvertrouwen? Narcisme bij kinderen

Debat met Eddie Brummelman en Max Güldner

14jun2018 17.00 - 18.45

Lezing

In samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) organiseren wij dit seizoen weer een aantal bijeenkomsten. We nodigen u graag uit voor een bijeenkomst op 14 juni over gezonde zelfwaardering en narcisme bij kinderen.

Het debat

Al die selfies, het niet meer kunnen leven zonder contact via social media en die grenzeloze zelfgerichtheid kunnen maar één ding betekenen: kinderen worden steeds narcistischer. En volgens sommige psychologen is dat een prima aanpassing aan de huidige maatschappij. Het lijkt bijna ongepast daar nog een vraagteken bij te zetten, maar toch is dat juist wat Eddie Brummelman en Max Güldner op 14 juni gaan doen. Het is nog maar de vraag of narcisme en overdreven zelfwaardering wel hetzelfde zijn. Onderzoek laat inderdaad zien dat sommige kinderen narcistisch zijn: ze voelen zich boven anderen verheven en vinden dat ze recht hebben op een voorkeursbehandeling. Maar wie goed kijkt en luistert naar kinderen, ziet dat narcisme en (overdreven) zelfwaardering wel degelijk verschillen en ook een andere oorsprong hebben in de jeugd. Er zijn effectieve manieren om zelfwaardering te stimuleren zonder narcisme te kweken en er zijn psychotherapeutische handvatten om narcisme bij kinderen te herkennen en te behandelen.

Over de sprekers

Dr. Eddie Brummelman is psycholoog en als Marie Sklodowska-Curie Fellow werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en aan Stanford University (USA). Hij promoveerde in 2015 op onderzoek naar narcisme en zelfwaardering bij kinderen. Zijn onderzoeksgebied is socialisatie van het zelf.

Dr. Max Güldner is psycholoog en psychoanalytisch psychotherapeut. Tot voor kort was hij werkzaam bij de afdeling kinderpsychiatrie van de Vrije Universiteit (tegenwoordig: De Bascule). Hij promoveerde in 2017 op het proefschrift Gezonde en kwetsbare positieve zelfwaardering bij kinderen.

De avond wordt gemodereerd door Dr. Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut, en mede organisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club. Hij publiceerde deze maand bij Amsterdam University Press het boek Narcisme (https://youtu.be/8UROb3-s1z8 ).

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 14 juni

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club