Het Filosofisch Diner – Het Verleden Nu

Een diner pensant over het Leven van de herinnering

24mei2018 17.00 - 18.45

Wij nodigen u van harte uit voor een primeur in de Amsterdamse Academische Club: het Filosofisch Diner. Een diner met lezingen en vraagstukken waar u vervolgens met uw tafelgenoten over in gesprek kan gaan.

Leven van de herinnering

Het thema van het diner is Leven van de Herinnering, de vierde bijeenkomst in de reeks Leven van…., een reeks die we organiseren met onze buren op het Binnengasthuisterrein Vox Pop en Venture Lab Humanities.

Het Filosofisch Diner – Het Verleden Nu

Vroeger was alles beter! Waarom zeggen we dat zo graag?
Het geheugen is een notoir onbetrouwbare faculteit. Toch valt men er steeds weer op terug. In de huidige maatschappij is een volledige industrie gebouwd rond het herinneren. Het geheugen speelt zo een steeds grotere rol in de fundering van (maatschappelijke) identiteit, moraal en politiek.

Tijdens Het Filosofisch Diner onderzoeken we wat de herinnering is, welke rol ze speelt in de geschiedenis en hoe ze ons vormt. Gedurende een driegangenmaaltijd krijgt u gelegenheid om, naar aanleiding van een korte lezing, met uw tafelgenoten in gesprek te gaan over deze vragen.

Spreker

Jacques Bos studeerde geschiedenis, politieke wetenschappen en filosofie aan de Universiteit Leiden, waar hij tevens onder supervisie van Chris Lorenz promoveerde op een onderzoek naar het begrip 'karakter' in de zeventiende en achttiende eeuw. Tegenwoordig doceert hij wetenschapsfilosofie aan de UvA, met de nadruk op die van de geesteswetenschappen.

Spoken Word

Rellie Telg kwam er op jonge leeftijd achter dat zij nieuwe werelden kon creëren. Zij is verpleegkundige maar tovert er dagelijks op los en is het gelukkigst als zij dit kan delen op het podium. Tijdens het diner haalt ze in een voordracht herinneringen aan haar jeugd op.

De organisator

Casper Vuurmans organiseert Het Filosofisch Diner vanuit zijn bedrijf Vuurwerk. Casper over het diner: “Vragen stellen, woorden vinden, inzichten opdoen, bevindingen benutten. Tijdens Het Filosofisch Diner van Vuurwerk doe je een stap terug uit het alledaagse. Door te filosoferen over herkenbare en actuele thema’s stap je met een frisse blik het leven weer in.”

Programma Het Filosofisch Diner

17:30 uur inloop
18:00 uur aan tafel
21:00 uur einde diner
Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Kosten en aanmelden 24 mei

Kosten voor de gehele avond inclusief drie gangen diner (exclusief drank) zijn 32,50 euro.
U kunt zich aanmelden voor het diner via de onderstaande link.
Dit is anders dan u van ons gewend bent. Het is een website waarbij u meteen de betaling afrondt.
Klik hier om aan te melden.