Van Gogh en Japan

Lezing door Louis van Tilborgh, hoogleraar UvA en een van de samenstellers van de tentoonstelling in het Van Gogh Museum

17mei2018 17.00 - 18.45

Had Vincent van Gogh (1853-1890) in zijn Hollandse periode de Franse kunstenaar Jean-François Millet (1814-1875) gezien als ‘raads- en leidsman in alles’, in zijn Parijse tijd zou de Japanse kunst een net zo vergelijkbaar hoge positie in gaan nemen. En dan met name de prentkunst uit dat verre land, waarvan de charmes in Frankrijk sinds de jaren zestig van de 19de eeuw al breed onderkend waren.

Van Gogh en Japan

Begin 1887 verwierf hij maar liefst 660 Japanse prenten en de betoverende wereld hiervan groeide nadien snel uit tot het ijkpunt van zijn kunst. Dat bewijzen niet alleen zijn drie uitzonderlijke geschilderde ‘kopieën’ naar het Japanse voorbeeld, maar ook zijn brieven uit Arles, waar hij begin 1888 naartoe verhuisde met het idee dat het zuiden van Frankrijk ‘gelijk staat met Japan’. Hij leerde daar ‘meer met een Japanse blik’ te kijken, maakte ‘schilderijen zoals de Japanse prenten’ en was inmiddels de mening toegedaan dat ‘Japanse kunst is iets als de primitieven, als de Grieken, als onze oude Hollanders, Rembrandt, Potter, Hals, Vermeer, Van Ostade, Ruisdael. Dat kent geen einde’. Louis van Tilborgh, één van de samenstellers van de huidige tentoonstelling Van Gogh en Japan in het Van Gogh Museum, zal een toelichting geven op deze cruciale veranderingen in Van Goghs denken en kunst. Waarom raakte hij aan juist dit voorbeeld verslaafd?
Machteld Löwensteyn modereert de bijeenkomst.

De tentoonstelling

De tentoonstelling Van Gogh en Japan is momenteel te zien in het Van Gogh Museum tot en met 24 juni.
U vindt meer informatie op de website van het museum.

Louis van Tilborgh is senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum. Daarnaast is hij hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Machteld Löwensteyn is kunsthistoricus aan  de Amsterdam School for Historical Studies (ASH), en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de kunsthistorische bijeenkomsten.

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 17 mei

17.30 start programma