Sexting, wat is nou het probleem?

Lezing door Willemijn Krebbekx en Jacqueline Kleijer

22mrt2018 17.00 - 18.45

Sexting door jongeren is regelmatig in de aandacht. De nadruk ligt vaak op het gevaar van sexting: wat er fout kan gaan en hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Deze bijeenkomst over sexting op middelbare scholen plaatst vraagtekens bij dit algemeen geaccepteerde verhaal over sexting: wat zijn nu precies de problemen rondom sexting? En voor wie? Aan het woord zijn Willemijn Krebbekx, onlangs gepromoveerd bij de UvA op onderzoek naar sexting, en Jacqueline Kleijer, shame sexting expert en hulpverlener bij Bureau Jeugd en Media.

Sexting

De term sexting is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (‘sms’jes verzenden). Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of apps zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter.

Het sexting-onderzoek van Willemijn Krebbekx

Willemijn Krebbekx promoveerde onlangs bij de UvA en onderzocht hoe seksualiteit vorm krijgt in alledaagse praktijken op scholen. Daartoe deed zij etnografisch onderzoek op vier middelbare scholen in Nederland. Op elke school volgde zij één klas en ging met leerlingen mee naar de les, naar buiten in de pauze, at met hen in de kantine, danste met hen op schoolfeestjes, bezocht musea, zwembaden en pretparken. In de vijftien maanden die ze samen doorbrachten, luisterde zij aandachtig naar de gesprekken van leerlingen en observeerde hun interacties.
In een van deze scholen werd een naaktfoto van een leerlinge verspreid. Tijdens deze lezing wordt duidelijk dat het scenario dat we kennen van sexting, waarbij het meisje wiens foto 'rondgaat' schuld en verantwoordelijkheid krijgt toegeschreven, de praktijk stuurt. Dit scenario zorgt ervoor dat betrokkenen overhaast conclusies trekken over de oorzaak en de oplossingen van problemen als gevolg van sexting door jongeren. Op basis van een gedetailleerde analyse van het voorval wordt duidelijk hoe sexting anders begrepen kan worden. De lezing van Willemijn biedt handvatten om problemen als gevolg van sexting aan te pakken.

Shame sexting expert Jacqueline Kleijer

Na Krebbekx zal Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media sexting verder verklaren vanuit haar rol als expert en hulpverlener in shame sexting. Kleijer is eveneens van mening dat sexting te snel geproblematiseerd wordt en dat betrokken jongeren te hard aangepakt worden door hun omgeving. Dit legt zij helder uit in haar blog care don’t share over een jongen die zelfmoord pleegde nadat een naaktfoto van hem gepubliceerd werd: “…wij als volwassenen moeten ook ophouden met te zeggen dat het dom is. Praat met zachtheid. mildheid, vergevingsgezindheid en zorg. Dan doen je kinderen dat ook”,  aldus Kleijer in haar blog, die overigens  viraal ging.
Kleijer ontwikkelde eveneens de website stappenplantexting.nl waarin stapsgewijs aan scholen wordt uitgelegd hoe om te gaan met sexting.

Willemijn Krebbekx (Universiteit van Amsterdam) studeerde gezondheidswetenschappen en sociologie. Haar onderzoek richt zich op jongeren, seksualiteit en diversiteit. In januari 2018 promoveerde zij in de antropologie op haar proefschrift Making Sex, Moving Difference. An Ethnography of Sexuality and Diversity in Dutch Schools. Het onderzoek maakt deel uit van het project Sexualities and Diversities in the Making, voor meer informatie zie http://diversitiesinthemaking.nl/

Jacqueline Kleijer is opgeleid aan de kunstacademie en jeugdhulpverlener. Sinds 7 jaar werkt ze bij Bureau Jeugd en Media als deskundige op het gebied van ‘afhankelijkheidsrelaties’ waaronder shame sexting, maar ook de (online) loverboy-problematiek. Een deel van de week is ze therapeutisch hulpverlener voor meiden van 12 t/m 23 jaar bij Pretty Woman in Utrecht. Daar was Jacqueline een van de voortrekkers van de hulpverlening aan ouders. Ze geeft tevens therapeutische sessies aan sexting slachtoffers.

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 22 maart

17.30 start programma