Maatschappelijk verantwoord onderzoeken: Economie

22mrt2018 17.00 - 18.45

Lezing

Op 22 maart bespreekt econoom Maarten Pieter Schinkel de dynamiek tussen academisch onderzoek en maatschappelijke kwesties. Na een presentatie van enkele voorbeelden leidt Schinkel in de Academische Club de discussie in over welke rol maatschappelijke kwesties zouden moeten en nog mogen spelen in het academisch onderzoek.

Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Economie en co-directeur van het Amsterdam Centre for Law and Economics (ACLE) aan de UvA, slaat in zijn onderzoek een brug tussen maatschappelijk relevante vraagstukken en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.  Zo liet hij door middel van speltheorie zien dat de hypotheekrentes in ons land bijna een heel procent hoger lagen dan elders in Europa. Oorzaak waren specifieke staatssteuncondities die de Nederlandse banken in de loop van 2009 opgelegd kregen door de Europese Commissie, waardoor de concurrentie tussen hypotheekaanbieders vrijwel uitgeschakeld was. Zijn verklaring bleek sterker dan die van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (nu Autoriteit Consument en Markt) en De Nederlandsche Bank.

Recent ontwikkelde Schinkel een nieuwe karteltheorie om de internationale Libor en Euribor schandalen te begrijpen als mogelijke vormen van samenzwering tussen alle betrokken banken. Zijn model geeft inzicht in welke partijen zijn benadeeld en hoe de Autoriteit Financiële Markten deze belangrijke interbancaire rentes kan monitoren.

Schinkel’s werk wordt regelmatig verslagen in onderzoeksjournalistieke media zoals Zembla, NRC en Follow the Money. 

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 22 maart

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club