Ik leef niet meer voor jou | Over gebroken harten

Met cultuurwetenschapper Margriet van Heesch en cardioloog Ivo van der Bilt

19okt2017 17.00 - 18.45

Debat

Kun je overlijden aan liefdesverdriet? Waarom relateren we liefde eigenlijk aan het hart? Tijdens deze bijeenkomst spreken twee experts over gebroken harten: Margriet van Heesch benadert het onderwerp vanuit de cultuurwetenschap, Ivo van der Bilt vanuit cardiologie.

Total eclipse of the heart

De emoties die gepaard gaan met onbeantwoorde of verloren romantische liefde, kunnen als overweldigend ervaren worden. De verwarring kan zo hoog oplopen dat het ons dagelijks functioneren belemmert. Om alle ingewikkelde emoties rondom het verlies in de romantische liefde in taal om te kunnen zetten, zijn metaforen handig. In dit specifieke geval is de metafoor van het “gebroken hart” veel gebruikt. Maar dat was niet altijd zo. Er is in tijden gedacht dat de liefde in de lever huisde.

Van Heesch vraagt zich af hoe we over het gebroken hart na kunnen denken. Hoe worden de symptomen van akelige emoties en sensaties bij liefdesverdriet bestreden? Hoe maken culturele taboes het mogelijk of onmogelijk voor mensen om op gepaste wijze met hun “total eclipse of the heart” om te gaan? Ze gaat in op de mogelijke en onmogelijke strategieën die ingezet kunnen worden het gebroken hart te genezen.

Gebroken hart syndroom

Stress heeft veel effecten op het lichaam. Dit geldt voor zowel acute stress als chronische stress. In een stress situatie komt er een grote hoeveelheid stress hormoon (adrenaline/noradrenaline) vrij. Het lichaam komt in een hyperactieve staat om iedere (potentieel bedreigende) situatie het hoofd te kunnen bieden. Deze reflex kan ook meetbare negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. Zo kan iemand klachten ervaren die hetzelfde zijn als bij een hartinfarct. Er is dan sprake van pijn op de borst, ECG veranderingen, afwijkende bloedwaarden en de pompfunctie van het hart kan zelfs verminderen. Deze effecten op het hart zijn over het algemeen tijdelijk en krijgen steeds meer interesse van de medische wetenschap.

De stressor waarmee patiënten te maken hebben gehad kunnen zowel van fysieke- als van emotionele aard zijn. De medische term voor het fenomeen is Takotsubo cardiomyopathie of stress cardiomyopathie, de term “gebroken hart syndroom” wordt steeds vaker gebruikt en is ontstaan uit de verhalen van mensen met liefdesverdriet en daarna een Takotsubo cardiomyopathie. Van der Bilt vertelt over zijn onderzoek naar dit fenomeen.

Margriet van Heesch is als cultuurwetenschapper verbonden aan de faculteiten antropologie, sociologie en literatuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft colleges over en doet onderzoek naar mechanismes van culturele ongelijkheid en ras, gender en seksualiteit. Ook publiceert ze in o.a. NRC, NRC next en de Correspondent. Ze werkt aan een boek over de epistemologie van de romantische liefde.

Ivo van der Bilt is cardioloog en is opgeleid in het VUMC en in het AMC. Tijdens zijn geneeskunde studie had Ivo al interesse in het hart. Na een gesprek met een neuroloog raakte hij gefascineerd door stress gerelateerde hartziekten. Het idee van een promotieonderzoek was ontstaan en heeft in 2016 geresulteerd in een proefschrift. Hij werkt in het Haga ziekenhuis in Den Haag en in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 19 oktober

17:00 uur inloop

17.30 uur start debat

18.45 uur einde debat

aansluitend diner (optioneel)

Vol

Het maximale aantal inschrijvingen is bereikt. Wilt u op de wachtlijst, mail dan naar aac@uva.nl, en geef daarbij aan of u lid bent van de Academische Club. Iedereen is welkom, leden krijgen voorrang bij het plaatsen.