Wat is een goede advocaat? Met Britta Böhler

16mei2017 17.00

Debat

Ooit werd het ethisch gedrag van de advocaat als vanzelfsprekend aangenomen, nu is dit het onderwerp van zorg en debat. De ethiek van de advocaat ligt onder vuur. Debatavond met Britta Böhler, Christoph Buchwald, Iris van Domselaar, André Nollkaemper en Diana de Wolff.

Britta Böhler over de goede advocaat

Vooraanstaand advocaat in ruste Britta Böhler buigt zich over de belangrijke vragen van haar vak. Welke eigenschappen zijn onmisbaar voor een goede advocaat? Welke rol spelen ethiek, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid?
Ter gelegenheid van het afscheid van Britta Böhler als bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam, zal Iris van Domselaar met haar over deze vraagstukken en haar nieuw verschenen boek ‘De goede advocaat’ in gesprek gaan.
Böhler koppelt voorbeelden uit haar praktijk aan de representatie van de advocatuur in film en literatuur. Zij signaleert concrete ethische dilemma’s en de wijze waarop die kunnen worden bekeken en al dan niet kunnen worden opgelost. Böhler concentreert zich hierbij op de vraag welke functie de advocaat in de moderne rechtsstaat dient te vervullen. Moet hij klakkeloos de wensen van de cliënt volgen? Welke eigenschappen moet een goede advocaat hebben? En hoe staat het met de publieke verantwoordelijkheid van de advocatuur?

Britta Böhler is een Nederlandse advocate van Duitse afkomst. Ze speelde een rol in enkele van de meest spraakmakende rechtszaken van de afgelopen decennia. Böhler verdedigde o.a. pkk-leider Öcalan, de moordenaar van Pim Fortuyn, en leden van de Hofstadgroep. Ook trad zij op voor Ayaan Hirsi Ali. Van 2007 tot 2011 was Böhler lid van de Eerste Kamer, en tot 2017 was ze bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. 2013 publiceerde zij haar eerste roman, De beslissing, die inmiddels in negen talen is vertaald.

Christoph Buchwald is uitgever en redacteur bij uitgeverij Cossee, waar hij nieuw talent introduceerde als Jane Gardam, Sherko Fatah en Kristine Bilkau, en literaire herontdekkingen als Hans Fallada en Alfred Anders.

Iris van Domselaar is docent/onderzoeker Rechtsfilosofie en Beroepsethiek aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam en uitvoerend directeur van het Amsterdam Centre on the Legal Professions. Zij schreef het proefschrift ‘De Breekbaarheid van Rechtspraak’ waarin zij een deugethische benadering van rechtspraak ontwikkelt. Thans publiceert zij in internationale en nationale tijdschriften over o.a. de beroepsethiek voor juristen en is zij een veelgevraagd gastspreker in de juridische beroepspraktijk.

André Nollkaemper is hoogleraar Internationaal Publiekrecht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. In 2011 werd Nollkaemper benoemd tot extern volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is tevens lid van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, president van de European Society of International Law en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Diana de Wolff volgde per 1 april 2017 Britta Böhler op als hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. De Wolff is sinds 1998 als arbeidsrechtadvocaat verbonden aan Stadhouders Advocaten in Utrecht. De Wolff is advocaat-lid van het hof van discipline en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Van 2008 tot 2013 was zij lid van de algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten. Zij hield zich in die periode onder meer bezig met het thema vakbekwaamheid en was vanaf medio 2012 tevens waarnemend algemeen deken.

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro, een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs. Zo heeft u de mogelijkheid weer op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

Programma DINSDAG 16 mei
Inloop 17.00 uur | aanvang 17.30 | einde 18.45 uur

17.30    Welkomstwoord Christoph Buchwald
17.45    Toespraak decaan André Nollkaemper
18.00    Gesprek Britta Böhler en Iris van Domselaar over ‘De goede advocaat’
18.30    Uitreiking 1e exemplaar van het boek aan Diana de Wolff
18.45    Einde | borrel en clubschotel (optioneel)

Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.