Dark Matter: a cosmic mystery

Donkere materie en sterrenstelsels: programma van onderzoekzwaartepunt GRAPPA

22jan2015 17.00

Debat

GRAPPA | Gravitation AstroParticle Physics Amsterdam, het onderzoekzwaartepunt van de Universiteit van Amsterdam verzorgt dit debat. In GRAPPA werken theoretische fysici, astronomen en deeltjesfysici samen rond onderzoeksvragen als: Wat is de zogeheten donkere materie? Hoe is het universum ontstaan? Waar komen kosmische stralen vandaan? Wat verbindt de kleinste deeltjes? het programma is Engelstalig.

Programma:

• Introduction to dark matter - Gianfranco Bertone
  • How do we search for something we know nothing about? – Christoph Weniger
  • How do we build an experiment to search for dark matter particles? – Nassim Bozorgnia
  • What happens if new particles are (not) discovered? – all
  • Q&A

Over de sprekers:

Gianfranco Bertone is an Associate Professor at the Institute of Physics of the University of Amsterdam, and the spokesperson of the GRAPPA center of excellence in Astroparticle Physics. He is the author of the popular science book "Behind the Scenes of the Universe: from the Higgs to Dark Matter", and the creator of the "Dark Matter" app for iPhones and iPads. More information about the app you can find here.

Christoph Weniger obtained his Ph.D. from the University of Hamburg in 2010. Since 2014, he is  research group leader at the GRAPPA cluster of excellence at the University of Amsterdam.  His research focuses on various searches for non-gravitational signatures from dark matter using  amma-ray and cosmic-ray observations.

Nassim Bozorgnia obtained her Ph.D. from University of California, Los Angeles in 2012, and is urrently a postdoc at the GRAPPA Institute at University of Amsterdam. She is interested in different aspects of dark matter phenomenology, and has been investigating the theoretical implications of results from direct dark matter searches.

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de clubschotel voor 15 euro. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden krijgen 15% korting.

• 17.00 uur inloop
  • 17.30 uur start debat
  • 18.45 uur einde debat
  • aansluitend diner (optioneel)