Hersenspinsels | Amsterdamse Academische Club

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor dit debat, wegens een groot aantal aanmeldingen.

23mei2013 17.00

Debat

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor dit debat, wegens een groot aantal aanmeldingen.

Wat te doen met de hersenspinsels van mensen die psychisch lijden? De hersenwetenschapper houdt de psychoanalyticus  voor geen illusies te  koesteren over de vrije wil: de mens wikt, maar het brein beschikt. De psychoanalyticus houdt de hersenwetenschapper voor dat individuele betekenisgeving nooit herleid kan worden tot neuronen of synapsen. In de dag- en weekbladen buitelen populair wetenschappelijke opvattingen over elkaar, in de AAC treffen de wetenschappers elkaar. Jagen beide hersenspinsels na of is er een gemeenschappelijkheid te vinden?

Sprekers

Prof. Dr. Jan Derksen vervult een persoonlijk universitair hoofddocentschap in psychodiagnostiek aan de KU Nijmegen. Sinds 1998 is hij tevens gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel, waar hij  psychoanalytische psychotherapie doceert. Recent publiceerde hij “Bevrijd de psychologie uit de greep van de hersenmythe” (2012).

Dr. Lucia Talamini is universitair hoofdcent bij de vakgroep Brein en Cognitie van de UvA. Haar onderzoek betreft de relatie tussen brein en cognitie, in het bijzonder aangaande het geheugen, de rol van slaap in geheugenprocessen en emotionele regulatie, en abnormaliteiten in deze functies in affectieve stoornissen en schizofrenie. 

Diner (nieuwe vorm!)

Uit onze enquête is gebleken dat veel mensen wel geïnteresseerd zijn in een maaltijd na afloop van het debat, maar 3 gangen te lang vinden duren (en een aantrekkelijkere prijs willen).

Daarom kiezen we nu voor een nieuwe vorm: na afloop van het debat bent u van harte uitgenodigd om een heerlijke “daghap” te nuttigen voor 15 euro exclusief drank. U kunt in de aanmelding aangeven of u vegetarisch bent.

Programma

 • 17.00 uur inloop
 • 17.30 uur start  debat
 • 18.45 uur einde debat en borrel
 • 19.15 uur aanvang diner (optioneel)

 • Amsterdamse Academische Club (AAC)

  Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
  +31 (0)20 525 1570

  Ga naar detailpagina

Amsterdamse Academische Club