Communicatie met ouderen: van spreekkamer tot internet | Amsterdamse Academische Club

Dit debat maakt deel uit van een reeks debatten die we organiseren in samenwerking met UvA’s Amsterdam School of Communicatie Research AScOR (ascor.uva.nl) en communicatienetwerk voor Amsterdamse communicatieprofessionals Welcom (www.welcomamsterdam.nl)

16mei2013 17.00

Debat

Minder dan een kwart van de informatie die in de spreekkamer gegeven wordt, wordt onthouden door oudere patiënten! Toch is deze spreekkamer de belangrijkste en vaak enige informatiebron voor deze doelgroep.

Effectieve communicatie met patiënten is essentieel om optimale gezondheidsuitkomsten te bereiken. Daarom is het belangrijk om ook andere bronnen van informatie te gebruiken voor oudere patiënten. Een groot deel van de ouderen heeft inmiddels internet, maar uit onderzoek blijkt dat de informatie op internet vaak moeilijk te begrijpen is. Op 16 mei debatteren we met Julia van Weert en Leo Jetten over communicatie met ouderen en de mogelijke verbeteringen daar in.

Onderzoeker aan het woord

Julia van Weert (UvA) heeft onderzoek verricht naar communicatie met oudere patiënten, voornamelijk met kanker: wat zijn de informatie- en communicatiebehoeften van ouderen en in welke mate worden deze behoeften door zorgverleners vervuld? Welke factoren beïnvloeden de communicatie met ouderen in de spreekkamer? Wat is de toegevoegde waarde van het Internet? Hoeveel ouderen gebruiken het Internet en hoe verwerken ouderen informatie op het Internet? Wat is de waarde van illustraties en video’s?

Het onderzoek leidt tot praktische aanbevelingen om de kwaliteit in de zorg te verbeteren door middel van communicatie.

Arts aan het woord

In het debat focust Leo Jetten in het bijzonder op de vraag hoe internet van dienst kan zijn in de communicatie rond zorg voor ouderen. Daar waar mogelijk als mogelijke praktische oplossingen voor problemen die uit onderzoek naar voren zijn gekomen.

Onderwerpen in zijn betoog zijn gewenste aandacht en bemoeizorg, coördinatie van informatie en interactie en de relatie met multimorbiditeit, rollen van familie, mantelzorgers (buddy’s) en zorgprofessionals, internet mogelijkheden (van google tot skype).

Het debat zal geleid worden door Huib Koeleman.

Sprekers

Julia van Weert is werkzaam bij Communicatiewetenschappen. Van Weert is gepromoveerd in Gezondheidspsychologie, en verricht nu onderzoek naar communicatie in de gezondheidszorg.

Voor haar uitgebreide CV verwijs ik u graag naar de UvA Website:

http://www.uva.nl/profile/j.c.m.vanweert

Leo Jetten is arts en innovatieadviseur. Opgeleid tot huisarts en met brede belangstelling voor informatie- en communicatietechnologie is Leo Jetten sinds 1980 actief met zorginnovatie. Als bedenker en projectmanager heeft hij uiteenlopende vernieuwingen helpen realiseren. De laatste 10 jaar heeft hij zich vooral gericht op het gebruik van internet als omgeving voor zorg-op-afstand en teleconsultatie met video.

Huib Koeleman is oprichter van Huib Koeleman Verandercommunicatie. Als consultant coacht hij managementteams bij veranderingsprocessen en begeleidt hij communicatieafdelingen bij het ontwikkelen van communicatiestrategieën.

Diner (nieuwe vorm!)

Uit onze enquête is gebleken dat veel mensen wel geïnteresseerd zijn in een maaltijd na afloop van het debat, maar 3 gangen te lang vinden duren (en een aantrekkelijkere prijs willen).

Daarom kiezen we nu voor een nieuwe vorm: na afloop van het debat bent u van harte uitgenodigd om een heerlijke “daghap” te nuttigen voor 15 euro exclusief drank. We horen graag uw feedback.

U kunt in de aanmelding aangeven of u vegetarisch bent.

Programma

 • 17.00 uur inloop
 • 17.30 uur start  debat
 • 18.45 uur einde debat en borrel
 • 19.15 uur aanvang diner (optioneel)

 • Amsterdamse Academische Club (AAC)

  Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
  +31 (0)20 525 1570

  Ga naar detailpagina

Amsterdamse Academische Club